četrtek, 28. marec 2013

Velika noč pri meni doma....


Ne, za Veliko noč pa ne pečem tort! No, vsaj za našo družino ne. Za tradicionalni del Velike noči v obliki kuhanih jajc, šunke, hrena in potice, še vedno poskrbi moja mama, saj nismo veliki ljubitelji velikonočnih dobrot. Zato pa toliko bolj z veseljem izkoristimo priložnost, da polepšamo stanovanje.

Jajca imamo raje v palačinkah, zato sem jih izpihala in prihranila lupine. Poiskala sem akrilne barve, ene so bile že zasušene... tako dolgo že nisem risala. Že dolgo občudujem ilustracije Geninne D. Zlatkis, še posebej tiste na kamnih in tokrat sem želela poskusiti in sama narisati nekaj podobnega na jajcih. Manjka mi še veliko prakse, da bojo moje sličice lepe, ampak sem pri risanju čisto "not padla" in neskončno uživala:) Fina sprememba po nenehnem gnetenju sladkorne mase.Slaščic doma ne pečem pogosto, saj otroka nista preveč navdušena nad raznimi pecivi. Domače piškote pa obožujeta, še posebej linške z marmelado. Tokrat sem linške spekla v obliki jajc, polnila pa sem jih z dobro marelično marmelado. Moj najljubši recept:
300g moke
200g masla (lahko del nadomestimo z žlico kokosove masti)
70g rjavega sladkorja
ščep vanilije
2 rumenjaka
100g mletih lešnikov in mandljev.
Vse sestavine zgnetemo v testo, ki ga ohladimo v hladilnku. Zvaljamo, izrežemo oblike in pečemo 10-15 minut na 170 stopinjah celzija. Pečene pustimo, da se malce ohladijo. Spodnje polovičke premažemo s kvalitetno marmelado in jih pokrijemo z zgornjimi polovičkami, nato pa posujemo s sladkorjem v prahu. Piškoti so zelo krhki in se kar topijo v ustih.


Pod roke so mi prišla plastična jajčka, ki sem jih pred časom rešila pred smetmi. Nisem navdušena nad plastiko, ampak na pokrovčkih steklenih vazic pa prav dobro izgledajo. Super popestritev za 10 minut dela.
Spomnila sem se, koliko volnenih cofkov sem naredila, ko sem bila majhna. S prijateljicami smo na ulici kvačkale, šivale, delale cofke. Včasih kar pozabim, da nebi škodilo, da bi tudi moja fanta to znala, saj je to super trening za male otroške ročice. Tokrat smo naredili zajčka z velikim bombažnim repkom, ki smo ga prilepili na darilni papir in postavili v okvir. Papir malo spominja na snežinke, ampak prav taka je letošnja pomlad ;)
Še ena spretnost za male ročice - šivanje. Iz papirja smo izrezali obliko jajc in jih zašili v paketke, v katere smo skrili sladke drobnarije. Nastala so jajca presenečenja, ki so veliko bolj prisrčna od ogromnih čokoladnih jajc v pisanih papirjih, ki v notranjosti skrivajo plastično razočaranje;)


Jaz sem zašila največje jajce. Vanj sem skrila presenečenje, ki ga bom nekomu podarila takoj po praznikih. Če si kdo želi presenečenje, naj to napiše pod sliko na FB strani. Če vas bo več, bom mogla nekoga izžrebati ali izbrati kako drugače. Če nimate fb računa, lahko pustite sporočilo tudi v komentarju, vendar to napišite in se podpišite z imenom, da ne bom podvajala kandidatov.V torek bom sporočila, kdo dobi paketek, takrat bom tudi razkrila vsebino tega jajca:)Upam, da vam je kakšna ideja prišla prav in bo tudi vam polepšala praznike. Še več idej za ustvarjanje najdete na strani Dom in stil ali v reviji Dom in stil.

4 komentarji:

 1. iii, kako dobre ideje in kako lepa jajčka. Prav pravljična so. Pa piškoti, njami...

  OdgovoriIzbriši
 2. Uauu kako lepo...všeč so mi stekleni kozarčki z jajčkom, pa slika z zajčkom in cofkom :-) Piškote pa kmalu naredim po tvojem receptu tudi jaz :-)Lepe praznike!

  OdgovoriIzbriši
 3. Ne vem če si kdaj slikala oziroma ilustrirala, imaš pa kljub temu žilico za to, ker so jajčka čudovita. Tudi ideja za linške v obliki jajčke je hudo dobra.

  Prav zanimivo pa mi je videti, da blogerke, ki jih spremljam, živijo/te v takšnih čarobno urejenih stanovanjih oziroma hišah. Že pri večih sem opazil, da imate te lepe lesene mize, na katerih fotke izpadejo hudo dobro. Mal fouš :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Čudovita ideja. Jajčka porisana z akrilnimi barvami pa so zelo lepa, naravna. Hvala za recept. Res je odličen.
  Nataša NK

  OdgovoriIzbriši