nedelja, 26. julij 2009

Diši po sivki

Nima vsak take sreče, da bi imel tako velik balkon kot jaz:) Na desetih metrih dolžine namreč premoremo žar, sedežno garnituro, otroški traktor, dva sušilca za perilo in moj vrtiček v lončkih. Letos imam celo 58 sadik feferonov treh vrst, zadostovalo naj bi za ozimnico. Najde se še nekaj vrtnic in drugih rož, pa pelin, žajbelj in sivka. Zadnji letošnji cvetovi slednje še vedno močno dišijo, tako da rada posedim na balkonu in uživam v njihovem vonju.


Dolgo sem že imela shranjen en recept, pa nikoli nisem ujela pravega trenutka, da bi nabrala cvetove sivke, tudi letos bi skoraj zamudila. Na srečo je ostalo še nekaj cvetov, ki sem jih porezala in naredila sivkin sladkor.



Sivkin sladkor

Potrebujete:

  • cvetove sivke;
  • sladkor in
  • čist kozarec s pokrovčkom

Cvetove sivke odtrgate od stebla in jih pomešate s kristalnim sladkorjem. Na eno žlico sivkinih cvetov potrbujete 10 žlic kristalnega sladkorja. Napolnite v kozarček, ga dobro zaprete in shranite za približno en teden. Takrat lahko cvetove odstranite in sladkor uporabite za slajenje čaja ali namesto sladkorja pri peki peciva.

5 komentarjev:

  1. Mmmmmmmmmmmmmmmmmm, kar z ekrana je pridišala tale sivka!
    Moja je žal že odcvetala, morda se pa naslednje leto spomnim poskusit napravit takle sladkor. Čokolada s sivko je enkratna, zakaj ne bi bil čaj ali kakšen piškotek :).

    OdgovoriIzbriši
  2. o, za sivkin sladkor pa še nisem slišala. super. @Damjana; kje pa se dobi čokolada s sivko, oz. kdo jo proizvaja?

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmm...obožujem sivko!!!

    damjana, to tudi mene zanima. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Že narejeno, ampak zakaj bi odstranila cvetove, če jih dam v čaj?

    OdgovoriIzbriši